Uraani-canvas

Uraani-canvas avuksi yrityksen suunnitteluun

Yritystoiminnan ja uusien tuotteiden suunnittelun ja selkiyttämisen välineenä on 2010-luvun ajan saatu käyttää mainiota Alexander Osterwalderin ja Yves Pigneurin kehittämää Business Model Canvasta. Siitä on tehty myös uusia versioita, mm. Ash Mauryan Lean canvas ja Johanna Raiskion ja Tiina Lindbergin Vapaan pudotuksen canvas.
Toimin 2012-2016 Uraani yrittäjyysvalmennuksessa yritysvalmentajana. Hanketta rahoitti silloinen Ray ja sen toteutti Heinolan setlementti Jyränkölä. Totesimme hankkeen vetäjän Kalle Vastamäen kanssa, että tarvitsemme uuden, erityisesti yritystoimintaa aloittaville suunnatun canvaksen ja kehitimme siis oman versiomme. Sen nimi on Uraani-canvas.
Hyödynsimme aiempia canvaksia, poistimme jotain ja lisäsimme tekemisen suunnitteluun avuksi kaksi näkökulmaa, eli laatikkoa: Mitä teen itse ja Kumppanit. Tämä on osoittautunut monelle yritystoimintaa aloittelevalle vaikeaksi tai aivan uudeksi asiaksi.
Tulevana yrittäjänä sitä helposti ajattelee, että on helpompaa ja halvempaa tehdä mahdollisimman paljon itse. Tämä on mielestäni väärin. Usein uusien asioiden tai ”kaiken” itse tekeminen on vaikeaa tai ainakin siinä menee paljon aikaa uuden oppimiseen. Samoin se aika, jonka käytät tusaamiseen tai yrityksen tukitoimintojen hoitamiseen, on poissa asiakkaiden kanssa vietetystä ajasta tai oman ammattitaidon hyödyntämisestä. Vaarana on myös uupumus, yksinäisyys ja sen kautta virheet, joita et vaan huomaa.
Toinen haaste yritystoiminnan alkaessa on usein se, ettei uusi yrittäjä tiedä tai tunne niitä verkostoja, joita alalla tai alueella jo toimii. Ne ovat olemassa, mutta kuuluvat usein nk. hiljaisen tiedon piiriin. Niistä ei löydy suoraan tietoja netistä tai yhteishenkilöitä, joille soittaa. Siksi niitä on vaikeaa havaita. Uuden yrityksen menestymisen avaimena on kuitenkin hyvin usein se, millaiseen toimijaverkkoon se pääsee osaksi ja minkä roolin saa yritysten muodostamissa yhteistyökuvioissa. Tämänkin näkökulman halusimme tuoda esiin Uraani-canvaksessa.
Testasimme Uraani-canvasta hankkeen ajan ja nyt haluamme antaa sen kaikkien halukkaiden hyödynnetäväksi. Uraani-canvas sopii mielestämme erityisen hyvin aloittelevan yrittäjän työkaluksi ja yhdyn Tiina Lindbergin ajatukseen liitä, että ehkäpä parhaan hyödyn saa kun testailee erilaisia canvaksia oman liiketoimintamallinsa kehittämisessä. Yhdelle sopii yksi ja toiselle toinen.
Ohessa kaksi Uraani-canvasta. Toiseen olemme avanneet mitä asioita missäkin laatikossa tulisi miettiä ja toinen on täytettävä työversio.

Uraani canvas PDF selitystekstein

Uraani canvas PDF työversio